The volume of office space

The volume of class A and B office spaces in BRAȘOV is approximately 93,000 sqm, according to the latest CBRE Romania study

Stocul de spații de birouri moderne, de clasa A și B din Brașov este estimat la aproximativ 93.000 mp, echivalentul a 4% din stocul de spații de birouri din București. Dacă luăm însă în considerare și clădirile de clasa C, volumul crește la 115.000 mp. 38% din aceste birouri sunt concentrate in Centrul Civic și pe Calea București. Spațiile sunt relativ noi, 80% din suprafața disponibilă fiind în clădiri livrate sau renovate după 2008.

Cele mai mari proiecte de birouri din Brașov sunt situate in zona semi-centrală: Coresi Business Park (reconversie a fabricii Tractorul) dezvoltat de Ascenta Management și Brașov Business Park dezvoltat de Ravensdale Investments.

Ascenta Management

Ascenta Management este cel mai activ dezvoltator din Brașov, Coresi Business Park fiind o dezvoltare graduală, planificată, conversia din spații industriale în spații de birouri demarând în 2008. Parcul de afaceri va atinge aproximativ 60.000 mp închiriabili în următorii 10 ani. Prima fază a proiectului cuprinde 4 clădiri transformate deja în birouri moderne și închiriate în întregime unor companii multinaționale precum CGS, Fresenius, IBM, Raiffeisen Operational Centre, Freudenberg, Waters, e-Value.

În completarea spațiilor de birouri existente ce au trecut prin procesul de conversie, proiectul cuprinde și 10 clădiri moderne de birouri, noi, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E). Coresi Business Park a demarat lucrările de construcție la cea de-a doua fază a proiectului, constând în două noi clădiri de birouri cu o suprafață totală de 18.000 mp. Prima clădire va fi livrată în Q2 2016.

Coresi Business Park

Coresi Business Park, cu peste 20.000 mp de spații verzi amenajate, oferă un mediu de lucru echilibrat, angajații care își desfășoară activitatea în cadrul campusului având posibilitatea să se relaxeze oricând în aer liber. În apropierea proiectului de birouri a fost deschis, în 2015, un important centru comercial dominant, Coresi Shopping Resort, a cărui ancoră principală este Auchan.

Cererea de spații de birouri din Brașov este generată de sectorul financiar-bancar, companii de BPO, centre de servicii regionale (SSC) și companii din industria farmaceutică.

Printre cele mai renumite companii care activează pe piața din Brașov se numară Glaxo Smith Klein, Viessman, Computer Generated Solutions, Arvato – Bertelsmann, Siemens, IBM, Canam Steel, Wind Technologies, Trans Gourmet – Selgros, BNP Paribas, Pentalog, Competence Call Center.

Chiriașii de acest tip caută proiecte de birouri de clasa A și B+, cu o foarte bună infrastructura IT, localizate în zone prietenoase, aspect reflectat în creșterea popularității parcurilor de birouri.

“Pe termen scurt și mediu, raportul dintre cererea și oferta de spații de birouri este în echilibru, însă pe termen lung și odată cu atingerea unei mase critice de resurse umane înalt calificate și a unei infrastructuri de afaceri de calitate, ne așteptăm să crească substanțial cererea de spații de birouri de clasa A.”
este de părere Silviu Savin – Partener Ascenta Management